Jó tanácsok

A beszéd fejlődéséhez

Egy kicsi csecsemőnél rendkívül fontos, hogyha sír, akkor azonnal reagáljunk, mert így megtanulja, hogyan kérjen tőlünk segítséget, és hogy számíthat ránk, ha baj van. Ha magára hagyjuk, nem tanulja meg, hogy érdemes és jó dolog „beszélgetni”, és a sikertelenség elkedvetleníti.

Beszéljünk nagyon sokat a picihez! Figyeljünk arra is, hogy a csecsemő lássa az arcunkat, a szánkat. Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a gyermekeknek, akikhez a szüleik születésüktől kezdve sokat beszéltek, magasabb az IQ indexük és szókincsük, mint a többieké.

Már születésétől kezdve naponta legalább félórát töltsünk el a babával olyan nyugodt körülmények között, hogy ne legyen semmi háttérzaj és a szülő és a gyermek kizárólag egymásra tudjon figyelni.

Mindig mondjuk el babánknak, mit is csinálunk éppen, így könnyen tudja majd a szavakat egy-egy tevékenységhez kapcsolni. („Anya, most add rád egy tiszta pelust”, „dugjuk be az egyik lábad, utána a másikat”)

Fontos, hogy a gyermek tiszta beszédet halljon. Szép kiejtéssel beszéljünk hozzá és sose selypítsünk! Egy néni egyszer így szólt a kislányomhoz: „Jajj, de ajanyos kici tündéjke vad!”  Akkor hároméves kisfiam második reakciója azután, hogy „Te nem nézheted meg!” :), a következő volt: „Anya, mit mondott a néni a kishuginak?”

Aztán ha már itt tartunk, megjegyezném, hogy a szülők sokszor esnek bele abba a hibába is, hogy többes számban beszélnek pl: „már tudunk négykézláb mászni!”. Hát ekkor se csodálkozzunk, ha ezt hallva a nagyobb testvér szemöldökét felhúzva furcsán fog ránk nézni.

10 hónapos kora körül fejleszthetjük, ha meseolvasás közben megállunk egy-egy képnél, és többször elismételjük a képen látottakat.

Séta közben ismertessük meg az utunkba kerülő dolgokkal.

Az állatok nevét kapcsoljuk össze az általuk kiadott hangokkal.

Ritmusérzékét, beszédkészségét dalokkal, mondókákkal fejleszthetjük.

Mindig türelmesen hallgassuk meg őt!

Ha nem nagyon akar beszélni kétéves kora körül, akkor beszédre ösztönözhetjük, ha úgy teszünk, mintha nem értenénk amit akar. Élje át a saját bőrén a szavakkal történő közlés kényszerűségét.

A mozgás fejlődéséhez

A babaúszás nagyban elősegíti gyermekünk mozgásfejlődését. Általában 4 hónapos kor után javasolják elkezdeni, amikor a gyermek megkapta a kötelező védőoltást. Legtöbbjük nagyon élvezi ezt a tevékenységet és sokban hozzásegíti őket, hogy megszeressék a vizet, az úszást. Kisfiam 3 hónapos volt, mikor elkezdtük és másfél évesen hagytuk abba, mert ekkor már olyan erős volt az akarata, hogy nem volt hajlandó együttműködni az oktatóval :), csak játszani akart a vízben lévő játékokkal, amiket egyébként az úszás motivációjához használnak az oktatók. Viszont ez az időszak bőven elég volt ahhoz, hogy nagyon megszeresse a vizet és ne féljen tőle.

A kézben vagy hintában való hintáztatás is nagyban fejleszti a baba egyensúlyérzékét.

A forgás elősegítéséhez beleteheted a babád egy takaróba, és ide-oda gördítve ösztönözni a forgásra. De a legfontosabb, hogy sokat tedd hasra!

Ha már fel tud állni, legyenek számára olyan biztonságos helyek a lakásban, amibe bele tud kapaszkodni.

Lehet mondókázva tornáztatni, lovagoltatni, amit nagyon szoktak élvezni.

Amikor már mindenre felmászik, tanítsd meg, hogy háttal jöjjön le!

Amikor már tud járni, jó célt szolgálnak az olyan jellegű játékok, amit tud tologatni.

Játszatok olyan játékkal, amik mozgásra késztetik a babát. Pl. labda, kisautó, mászó baba…stb.